Karácsonykor az elegáns előételek, az ízletes főfogások után nem hiányozhatnak az ünnepi menüből a különféle desszertek sem. A legtöbben szeretnek többféle sütivel is kirukkolni, azonban az ünnepek előtti nagy hajrában egyre kevesebb idő jut mindenre. A karácsonyi sütik között vannak olyan desszertek, amik időigényesebbek, és természetesen olyanok is, amelyek nem.
Azt azonban elmondhatjuk, hogy szinte minden családnak megvannak a nagy kedvencei, a generációról generációra öröklődő receptjei, ám néha újdonságokkal is érdemes kísérletezni. A szeretet ünnepére a karácsonyi sütik közül választhatunk valami krémeset, de a mézes zserbó és a diós-mákos bejgli is tökéletes megkoronázása lehet az étkezésnek. Ha a hagyományoktól eltérően valami újjal szeretnénk feldobni az ünnepi asztalt, akkor érdemes kipróbálni az erdélyi raffaello szeletet. A karácsonyi süti receptek között egészen egyszerű raffaello receptet találunk.
Az erdélyi raffaello szelet kétféle lapból tevődik össze, egy kókuszos és egy diós lapból, a lapok között pedig egy igazán ínycsiklandó krém húzódik meg. A süteményhez a lapokat egymás után kell elkészíteni, először a fehéret, majd amíg az sül, addig a barnát. A lapok elkészítési módja teljesen megegyezik a hagyományos piskóta elkészítésével, mindössze a legvégén, az egyikbe a kókuszreszeléket kell belekeverni, míg a másikba a diót. A 180 °C-ra előmelegített sütőben, körülbelül negyed-negyed óra alatt készre sülnek meg a lapok. A krém elkészítése után már csak az összerakás marad, ami úgy tevődik össze, hogy alulra kerül a kókuszos lap, erre a krém fele, majd a diós lap, legvégül a maradék krém. A tetejét megszórhatjuk kókuszreszelékkel.