Szolgáltatás

SEOzseni: A keresőoptimalizálás büntetési algoritmusa

SEOzseni: A keresőoptimalizálás büntetési algoritmusa

Amióta a keresőoptimalizálás, mint fogalom (angolul Search Engine Optimization, röviden SEO) , elterjedt, egyre többen igyekeznek elérni, hogy a Google, a legelterjedtebb keresőmotor előkelő helyére kerüljenek. Sokan hallhattunk azonban arról, hogy a régi módszerek nem működnek, nem elég, ha csak minél többször tüntetünk fel néhány olyan kulcsszót a weboldalunkon, amire nagy valószínűséggel rá fognak keresni az emberek. Nézzünk egy példát. Egy masszázsszalon üzemeltetője például valószínűleg olyan fogalmakat fog megjelentetni nagy számban a weboldalán, mint „masszázs, hátmasszázs, masszőr, hátfájás” . Régebben elég is volt, ha ezzel a módszerrel éltünk, a Google már előrébb is sorolt minket az egyes kereséseknél, elég volt, ha a tartalomépítés során csak ezzel a módszerrel éltünk.

Emellett persze sokan azt is megpróbálták, hogy minél több linkoldalra regisztráljanak, ez volt a linképítés lényege, ennek azonban vége, hiszen a Google mérnökei rájöttek, hogy a keresőszavak halmozása nem etikus, és egy olyan algoritmust vezettek be, ami kifejezetten bünteti ezt a fajta optimalizálást. A Google mérnökei Matt Cutts vezetésével azon dolgoztak, hogy a spamek ellen fellépjenek. Az algoritmus a Pingvin nevet kapta, lényege pedig, hogy ha mindig csak ugyanarra a cikkünkre gyűjtünk linkeket, vagy minden linkünk ugyanaz a keresőszó, az algoritmus „megbüntet”, jobb esetben „csak” hátrébb sorol, rosszabb esetben pedig visszafordíthatatlanul kitilt magából a keresőmotorból bennünket. Ezzel tulajdonképpen a vállalkozásunk esetén a keresőoptimalizálás elbukik, hosszú távon pedig szolgáltatóként működésképtelenné válunk, a konkurencia törvényszerűen leköröz majd minket.

Nem véletlen, hogy a Pingvin megjelenése a keresőoptimalizálás világában hatalmas botrányt kavart, rengeteg vállalkozás esett el értékes millióktól ezáltal. Felcserélődtek az oldalak sorrendjei, több száz hellyel estek vissza és kerültek előrébb ezáltal weblapok. Mára nemhogy nem vonták vissza az algoritmust, de már a negyedik verzió, a Pingvin 4.0 is megjelent. Azt, hogy a weboldalunkat a Google a linképítés során ne tekintse spamnek, nem könnyű elérni, de a megfelelő technikai tanácsokkal szakemberektől elkerülhetjük a büntetést. A modern keresőoptimalizálás ma már kulcskérdés éppen az új algoritmusok miatt, mint a Pingvin, vagy a hasonló időben megjelent Panda, mely a gyenge minőségű tartalmakat szankcionálja.

A SEOzseni segít a technikai keresőoptimalizálásban

Egy keresés elindításakor a Google rangsorolási algoritmus az indexben található oldalak sorrendjét határozza meg. Rögtön elmondhatjuk, hogy a keresőben nem fog megjelenni az az oldal, amely nem kerül be a Google indexbe. Emiatt a keresőoptimalizálás nulladik lépése, hogy a weboldal indexelhetőségi hibát meg kell szűntetni. A SEOzseni online SEO blog és keresőoptimalizálás ebben is segít: egy speciális keresési operátorral le lehet kérdezni az indexben szereplő adatokat. A „site:domainnev.hu” beírásával megnézhetjük az összes domainnev.hu tartományba tartozó tárolt oldalakat. Minden rendben, ha itt megtaláljuk kívánt céloldalt.

Az asztali számítógépes keresések száma is nő, de ennél gyorsabban növekedik az okostelefonról futtatott keresések száma. Így a Google azokat az oldalakat részesíti előnyben, amelyek változó szélességű képernyő méretre vannak optimalizálva. Ezt nevezzük reszponzív weboldalnak.

Ez is érdekes lehet...