Webáruház

Csináld magad! 11+1 karácsonyi dísz és ajándékötlet a DIY jegyében

Karácsony közeledtével mindenki szeretné az otthonát meghitt, ünnepi hangulatúvá varázsolni, a karácsonyfa alá pedig olyan meglepetéseket tenni, amelyek igazán személyre szabottak. Mi lenne, ha idén magunk mögött hagynánk a bolti díszeket, valamint ajándékokat és saját kezűleg készített, egyedi alkotásokkal csinosítanánk a környezetünket, lepnénk meg szeretteinket?

 

A DIY, azaz „Csináld magad” projektek nemcsak szórakoztató időtöltést biztosítanak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a kreativitásunkat szabadon engedve valami igazán különlegeset teremtsünk. A téli időszakban például ünnepi hangulatú dekorációkat és persze saját kezűleg készített ajándékokat. Lássunk is néhány olyan kézműves ajándék- és dekorációs ötletet, amelyek elkészítéséhez akrilfesték, krétafesték vagy textilfesték használata szükséges. Ezek a kreatív festékek egyszerűen beszerezhetőek, könnyű alkotni velük, a végeredmény pedig biztosan szép lesz akár kezdők, akár haladók vagy épp profik vagyunk. Legyen szó színes karácsonyi gömbökről, rusztikus hangulatú fali díszekről, vagy egyedi textilalkotásokról, az alábbi ötletekkel garantáltan emlékezetessé tehetjük az ünnepi időszakot.

Akrilfestékkel készült karácsonyi díszek és ajándékok

Karácsonyi gömbök

Egyedi karácsonyfadíszeket készíteni nemcsak szórakoztató, de igazán személyes hangulatot is kölcsönöz az ünnepnek, ráadásul nem is bonyolult. A gömbök lehetnek műanyagból vagy üvegből – utóbbit inkább csak akkor válasszuk, ha nem gyerekek fogják díszíteni -, amelyeket akrilfestékkel és persze különféle technikák segítségével tehetünk egyedivé. Készülhet például ujj- vagy tenyérnyomatot a gömbre, festhetünk rá mintákat, neveket, de nyomdázhatunk vagy fröcskölhetünk is rá. A végeredmény biztosan lenyűgöző és egyedi lesz, ami nem csupán a saját karácsonyfánkat díszítheti, de biztosak vagyunk abban, hogy a nagymamák is örülnének egy-egy, az unokák kéznyomával díszített karácsonyi gömbnek.

 

Asztali dekoráció

Asztali dekorációkat szintén készíthetünk akrilfesték segítségével. Bár manapság szinte roskadásig vannak a boltok polcai kész ünnepi dekorokkal, az amit mi magunk készítünk plusz érzelmi töltettel is bír. Fessünk be például arany, ezüst vagy bronz akrilfestékkel tobozokat, amelyeket együtt gyűjtöttünk a családdal és helyezzük el őket egy szép tálon. Egyszerű, mégis mutatós díszei lesznek az ebédlőasztalnak, amelynek az elkészítésében a legkisebbek is bátran részt vehetnek.

 

Ajándékcímkék

Az ajándékok egyediségét tovább fokozhatjuk, ha mi magunk készítjük el hozzájuk a címkéket. Válasszunk egy vastag kartonpapírt, vágjuk formára, majd akrilfesték segítségével díszítsük kedvünk és persze a megajándékozott ízlése szerint. Festhetünk rá karácsonyi motívumokat, mint például hóembereket, csillagokat, vagy akár az ajándékozott nevének kezdőbetűjét. Használhatunk piros, zöld, fehér színeket, de akár arany, ezüst is szóba jöhet, sőt az egészet megbolondíthatjuk némi glitterrel is.

 

Újrafestett díszek

Biztosan mindenkinél akad egy-egy olyan karácsonyi dekortárgy vagy dísz, amelyet ugyan nagyon szeret, de amellyel bizony csúnyán elbánt az idő. A festék megkopott rajta, lepergett vagy csak nem olyan szép élénk, mint egykor. Ezen gyorsan segíthetünk, némi karácsonyi hangulatú akrilfestékkel. Fessük újra kopott kedvenceinket, hogy ismét régi pompájukban ragyoghassanak, legyen szó üveg, műanyag, fém vagy kerámia tárgyakról.

 

Krétafestékkel készült karácsonyi díszek és ajándékok

Kopogtatók és karácsonyi táblák

A karácsonyi ajtódíszek, kopogtatók és kis táblák nemcsak az otthonunkat díszítik, hanem remek ajándékok is lehetnek.Válasszunk egy falapot, fessük be fehér krétafestékkel, ecsettel pedig írjunk rá kalligrafikus betűkkel ünnepi, vicces vagy épen kedves üzenetet. Jöhet a “Ho-ho-ho”, a “ Marry Xmas!” vagy a “Boldog karácsonyt!” , majd díszítsük piros bogyókkal, tobozokkal és fenyőággal az alkotásunkat. A táblát kifüggeszthetjük a bejárati ajtóra, felakaszthatjuk a gyerekszoba kilincsére, de ajándékba is adhatjuk.

 

Adventi koszorúk

Az adventi koszorúkat egyre többen készítik saját kezűleg, ilyenkor pedig jól jöhet némi krétafesték is a DIY projektünk kivitelezésekor. Ha például tobozból készül a koszorú alapja, lefesthetjük matt fehérre, hogy igazán vintage hangulata legyen, majd feldíszíthetjük ágakkal, bogyókkal és termésekkel, amelyeknek szintén extra kinézetet kölcsönözhetünk halvány, visszafogott árnyalatú krétafestékkel.

 

Natúr díszek

A krétafesték nagyon markáns stílussal ruházza fel dísztárgyainkat. Leginkább rusztikus és vintage hatást kelt, ami igazán jól mutat a karácsonyfán vagy éppen az ünnepi asztalon. Vegyük elő a megkopott, fából készült karácsonyi díszeket és – akárcsak az akrilfestéknél – használjuk bátran a krétafestéket, hogy új életre keltsük régi kedvenceinket. Mázoljuk át a kopott diótörőt, frissítsük fel az apró, felakasztható hintalovat vagy a faangyalkát. Sőt, ha valódi, karácsonyi ragyogásra vágyunk, szórjunk egy kis glittert is a festékre, amíg még nedves.

 

Tálak és dobozkák

Szintén remek dekoráció és ajándékötlet, ha veszünk néhány teljesen natúr fatálat vagy fadobozkát és azokat tesszük igazán ünnepivé krétafesték segítségével. Válasszunk ki egy alapszínt, amivel lefestjük az egész felületet egyenletesen, majd jöhet a díszítés, ami történhet szabadkézzel, de ha nem érezzük elég ügyesnek magunkat, akkor használjuk sablonokat vagy stemplit. Szarvasok, hópelyhek, karácsonyfák, gyertyák, ajándékdobozok, angyalok… mindenki megtalálhatja azt a motívumot, ami leginkább illik hozzá. Ha pedig igazán időtállóvá szeretnénk tenni az alkotásunkat a legvégén lakkozzuk le vagy használjunk vaxot.

 

 

Textilfestékkel készült karácsonyi díszek és ajándékok

Díszpárnák és asztali futók

Az advent és a karácsony közeledtével az otthonunkba is szívesen becsempésszük az ünnep hangulatát, ebben pedig igazi jolly jokerek a különféle lakástextilek valamint a textilfesték. Az ő találkozásuk ugyanis teljesen új stílust adhat a megszokott párnáknak vagy éppen a terítőknek. Keressük elő a kissé unalmas, egyszínű díszpárnáinkat, asztali futóinkat és fessünk rájuk karácsonyi hangulatú mintákat. Alkalmazzunk különböző színeket és technikákat, mint például sablonozást, nyomdázás vagy a szabadkézi rajzolást. A textilfestékekkel díszített lakástextilek ráadásul nemcsak az otthonunkat teszik ünnepivé, hanem remek ajándékok is lehetnek.

 

Pólók és zoknik

Szintén remek ajándék lehet, ha személyre szabott pólóval vagy zoknival lepjük meg a szeretteinket. Használjunk vicces vagy meghitt üzeneteket, karácsonyi grafikákat, hogy ezek az ajándékok igazán egyediek és szívhez szólóak legyenek.

 

Vászontáskák

Készítsünk praktikus és stílusos vászontáskákat, amelyeket karácsonyi motívumokkal díszítünk. Ezek a táskák lehetnek önálló ajándékok, de a papírból készült díszzacskók környezetbarát alternatívái is, amelyek kiváltják a hagyományos ajándékcsomagolást. Szépek, hasznosak, nem termelünk velük felesleges hulladékot, ráadásul a megajándékozott egész évben tudja őket használni a bevásárlások alkalmával.

 

+1 szuper ötlet: Csillogó műhó készítése

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy extra tipp a DIY szerelmesei számára. Mint tudjuk, nincs advent és karácsony hó és csillogás nélkül. Még akkor is ragaszkodunk hozzá, ha igazi havat manapság egyre kevesebbet látni. Szóval, amennyiben a természet nem ajándékoz meg minket valódi hóval, akkor csináljunk mi magunk egy kis szikrázó műhót. Nem kell hozzá sok dolog, csak só és némi glitter. Ennyi! Ha pedig kész ez az egyszerű, mégis látványos dekorációs elem, akkor jöhetnek a csillogó hóemberek, a ragyogó téli dekorlámpások, de még fürdőbombát is csinálhatunk a segítségével.

 

Ahogy közeledik a karácsony, egyre inkább vágyunk a meghitt, ünnepi hangulatra és elgondolkodunk azon, mivel lephetnénk meg szeretteinket. Az akrilfestékkel, krétafestékkel, és textilfestékkel készült kézműves ajándékok és díszek nemcsak a karácsony szellemet hozzák el az otthonunkba, hanem a szeretet üzenetet is magukban hordozzák. A DIY alkotások ugyanis nem pusztán tárgyak: bennük van a szívünk, a lelkünk, a szeretetünk ezek pedig örök emlékké teszik őket.