Egyéb kategória

Ezért súlyos hiba kézzel keverni a húst

Az otthoni és az üzemi húsfeldolgozást nem szabad „egy kalap alá venni”.  A kézi húskeverés megoldás lehet akkor, amikor kis mennyiségű hurkát, kolbászt vagy virslit készítesz a családnak, de ha értékesíted az elkészült húsárut, ezt a módszert minél előbb felejtsd el! Üzemi, ipari feldolgozás esetében jobb, ha nagykonyhai géppel dolgozol. Ebben a cikkben elmondjuk, miért válaszd mindenképp az automata húskeverőt a manuális keverés helyett.

A kiváló minőségű, egészséges és természetes alapanyagokat tartalmazó, magas hústartalmú készítményekre egyre nagyobb igény mutatkozik manapság, amikor a piacot elárasztják a silány, áruházi felvágottak, amelyekben már-már több a hozzáadott adalékanyag, mint a hús.

Ha valaki úgy dönt, hogy eladásra készít húsárut, annak nemcsak a vásárlók igényeit és elvárásait kell szem előtt tartania, hanem az igen szigorú élelmiszer-biztonsági előírásokat is – és még sok más tényezőt.

Egészségügyi szempontok

A higiénia mindig is az egyik legalapvetőbb elvárás volt az élelmiszergyártás területén, azonban a koronavírus járvány megjelenése óta még nagyobb figyelmet kaptak a tisztaságra vonatkozó elvárások.

Amikor világszerte járványok tombolnak, otthon is tanácsos odafigyelni arra, hogy csak annyira érjünk hozzá szabad kézzel az élelmiszerekhez, amennyire muszáj, mivel a bőrről belekerülhetnek az ételbe is a kórokozók, s mire észbe kapunk, az egész család megbetegedhet.

Ha ipari húsfeldolgozás során történik ilyen „baleset”, akkor nem 3-4 ember fertőződik meg, mint otthon, hanem egész tömegek kaphatják meg a kórt.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy csak a koronavírus idézhet elő tömeges megbetegedést. Bármilyen más vírus, baktérium vagy gomba is belekerülhet a húsba, s nem kevésbé súlyos tüneteket okozhatnak azok számára, akik fogyasztottak a fertőzött húskészítményből.

Minőség

Már néhány kilogramm hús kézi keverésénél is megtapasztalhatjuk, hogy hiába szánunk rá sok időt és energiát, nem tudjuk azt elérni, hogy a hús és a fűszerek egyenletesen elkeveredjenek.

Automata húskeverő esetében ilyen nem fordulhat elő – az alapos keverést a keverőlapátok folyamatos és egyenletes forgása biztosítja.

Teljesítmény

Ipari húsfeldolgozásnál nem lényegtelen szempont, hogy egységnyi tömegű alapanyagot mennyi időbe és energiába kerül feldolgozni. Ami kézzel több órás kemény munkát jelent, azt az automata húskeverő percek alatt, különösebb emberi erőfeszítés nélkül megoldja.

Egy ilyen nagykonyhai gép akár 4-500 kilónyi hús feldolgozására is képes óránként, tehát rengeteg időt és energiát tudunk vele megspórolni.

Ha értékesítés céljából kívánunk nagy mennyiségű húst feldolgozni, érdemes elfelejteni a manuális húskeverést, s helyette a jóval hatékonyabb, higiénikusabb és jobb minőséget eredményező automata húskeverőt választani.