A Tatratea története és érdekességei
Ha egy igazán különleges itallal koccintanánk, a Tatratea minden bizonnyal kiváló választásnak bizonyul. A Tatratea Szlovákia gyöngyszeme és jó okuk van a büszkeségre, hiszen a Karloff készítette gyógynövény és gyümölcsaromák együttese nem mindennapi, egzotikus italkülönlegességet alkotnak.
Gyakran nevezik a világ legerősebb teájának, ugyanis 17-72%-os alkoholtartalommal bírnak a különböző fajtái.
Mit lehet tudni a Tatratea történetéről?
A Tátra tea története állítólag több évszázadra nyúlik vissza, ennél pontosabbat sajnos egyetlen feljegyzés, vagy bármilyen történelmi história sem említ. Azonban az biztosan tudható, hogy eredetileg a Magas Tátra közelében élők körében volt igen elterjedt a recept, amelyet anno „Tatranský čaj”-nak neveztek.
A népi gyógyászatban is népszerű megoldásnak számított, első sorban amiért a hidegben melegen tartja a fogyasztóját, emellett egyszerűbb, főleg meghűléses megbetegedések ellen, illetve megelőzésére is használták. Természetesen nem pont úgy ahogy ma fogysztjuk, hanem a forró teáikba különféle alkoholos szirupokkal, illetve egyéb likőrfélékkel bolondították meg.
A Magas Tátra környékén élő emberek körében nagy népszerűségnek örvendett, így a szájhagyományt a kézről kézre járó recept is követte, ami rengeteg változáson esett át az évek során, javarészt a megszámlálhatatlan ízkombinációk terén. Idővel óriási hagyománya lett, de nem csak a Tatratea fogysztásának, hanem a főzésének is, valószínűleg ide vezethető vissza az a sokszínű különlegesség, amelyet ma Tatratea néven ismerhetünk.
Hogy az egész világ megismerte ezt a finom itókát, az Ján Semaňák-nak köszönhető, aki a kétezres évek hajnalán a fejébe vette, hogy elkezdi a nagybani előállítását, ami pontosan 2003-ban következett be. Ján finomította fejlesztette a recepteket és így született meg a ma ismert különleges Tátra tea, ami ma már közel 20 féle ízkombinációban élvezhetünk.
Hogyan készül a “Tátra tea”?
A Tatratea pontos receptje értelemszerűen titkos, viszont annyit biztosan tudunk, hogy minden fajtájának alapját minőségi, válogatott fekete és fehér teafélék alkotják, ehhez hozzáadva a számtalan gyümölcs- és gyógynövényi kivonatokkal. Ezt követően a teákat nyolc hétig tölgyfahordókban érlelik, majd egy további kis pihenőt követően palackozzák, hogy az aromáknak legyen elég ideje összeérni.
A Tatratea 52 Original a mai napig legnépszerűbb fajtája, nem csoda, hiszen ez az eredeti kivitel, amely legelőször elterjedt a világban. Az Original típus egyébként 52% alkohol tartalommal bír. A Tatratea fajtái:
Tatratea 1. generáció:
Coconut 22%, Citrus 32%, Peach & White 42%, Original Tatratea 52%, Forest Fruit 62%, Outlaw 72%;
Tatratea 2. generáció:
Milk & Tea 17%, Acai & Aronia 27%, Hibiscus & Red Tea 37%, Flower 47%, Rosehip & Sea Buckthorn 57%, Apple & Pear 67%;
Tatratea 3. generáció:
Herbal Tea Digestif 35%, Tea Bitter 35%.
Megkívántad? Kattints és válogass a Tatratea teljes italválasztékából
Legutóbbi hozzászólások